Jongleren met tomaten en tijd

Als je iets doet wat je nooit doet, is het lastiger een deadline te stellen en een inschatting te maken van de tijd die je nodig hebt voor je doel. Je hebt immers nog niet een fijngestemd inzicht in hoe lang taken duren en waar je tegenaan kan lopen in het onbekende landschap. Sla jezelf dus niet tegen je kop als het niet in een keer goedgaat. Het zegt niets over dat je iets niet kan, maar meer over dat je iets nog niet kan. Wees lief voor jezelf en neem een voorbeeld aan Pippi Langkous: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. 

De pomodoro-techniek

Maar wat als je al langer bekende taken vervult en je tegen tijdsmanagement aanloopt? In beide gevallen bestaat er deze handige en simpele tool om van tijd je vriend te maken. Er zijn verschillende manieren om inzicht in tijd en taken te ontwikkelen. Een ervan is dus de simpele pomodoro-techniek.

pomodoro techniek tidy temple tim opruimcoaching

Waar anderen gewoon een keukenwekker in de vorm van een tomaat zagen, zag softwareontwikkelaar Francesco Cirillo in de jaren ‘80 het geheim tot effectiever werken (en opruimen natuurlijk). De slogan luidt ‘werk slimmer, niet harder’. Ik vind het erg fijn dat er met deze techniek rekening word gehouden met wat je wilt bereiken, maar ook met wat je lichaam nodig heeft. Balans is key in holismeland.

Hoe werkt het?

1. Kies een taak waarbij je je volle concentratie nodig hebt (eventueel met focus binaural beats ofwel concentratie muziek).

2. Zet je timer op 25 minuten met de intentie je niet af te laten leiden.

3. Werk aan de taak tot de timer afgaat. Als je een andere taak of afleidende gedachte te binnen schiet, schrijf je die op je afdwaalpapiertje.

4. Vink 1 voltooide pomodoro af in je logboek en noteer zo nodig wat je hebt gedaan.

5. Pauzeer voor 5 tot 10 minuten (om b.v. die voltooide tomaat te vieren) en doe daarin iets ontspannends wat je in de lichaam brengt, zoals rekken en strekken, wat yoga- of ademhalingen, stuk fruit, kop thee of een dansje op je guilty pleasure. 

6. Na 4 pomodoro’s neem je een lange pauze van 20 tot 30 minuten.

Voordelen

• Helpt je op gang komen.
• Langer achtereen te concentreren.
• Leert je loslaten en vastpakken.
• Doet productiviteit stijgen.
• Geeft inzicht in tijd/taken, zodat plannen beter gaat.
• Leert je pauze nemen en te onthaasten.

In de woorden van Cirillo: ‘Quiet your mind. keep distractions at bay. Let your ideas take center stage’. En vergeet Pippi Langkous niet. 

Geef een reactie