Opruimen na overlijden

Als je na het overlijden van een dierbare achter blijft in of met een huis vol bezittingen en herinneringen, kan het lastig zijn dit op te ruimen en het gemis een plekje te geven. Er komen veel emoties kijken bij een rouwproces en je weet niet waar je de energie vandaan moet halen. Het is lastig om keuzes te maken wellicht zie je zelfs het nut niet dat opruimen je juist door het rouwen heen kan helpen.

Praktische hulp
Opruimen is werkelijk een reis door herinneringen en emotioneel landschap. Welke spullen voelen als een last en welke geven je een fijne herinnering? Zit de herinnering in je hart of enkel in het voorwerp in je hand? Je staat er niet alleen voor bij het uitzoeken wat er echt toe doet voor jou. Ik bied je hulp bij:

  • het sorteren van bezittingen
  • het onderscheiden van rommel en waardevolle en/of sentimenteel beladen spullen
  • loslaten van spullen, terwijl de herinnering blijft
  • waar je spullen naartoe kunt brengen
  • uitzoeken van papierwerk, administratie en/of foto’s
  • assisteren bij het inpakken als voorbereiding van een (eventuele) verhuizing
  • aanpassen van de woning om er als nabestaande met plezier te kunnen blijven wonen

Resultaat
Je zal merken dat het opruimen zelf minder zwaar word en misschien vier je zelfs een beetje het mooie dat je met elkaar hebt beleefd. Ik zorg ervoor dat je geen overhaaste beslissingen neemt of spijt krijgt. Je zal voor dierbare erfstukken een mooiere bestemming vinden dan enkel de zolder of opgestapeld op de grond.

Opruimen voor je dood

Het klinkt wellicht luguber, maar voor je komt te overlijden (of dat in de nabije toekomst is of niet) kun je ervoor kiezen de edele zweedse kunst van Dostadning toe te passen. Een ritueel dat je helpt te reflecteren op je leven en lief je nabestaanden te helpen met het verwerken van jouw dood. 

Door erfstukken te scheiden van rommel, orden je ook de waardevolle herinneringen.