Over mij

Hoi, ik ben Tim Bakker, 34 jaar, (voormalig chaotische;) part-time muzikant (*klik), geboren in Alkmaar en woon nu in het naastgelegen Oudkarspel gezellig met mijn dochter.

Al sinds ik me kan herinneren houd ik van het creëren van rust, orde, structuur en esthetiek. Maar deze eigenschappen werden mij van huis uit niet altijd aangemoedigd. Ik werd soms zelfs als “pietje precies” weggezet en hierdoor heb ik me best wel een lange periode in mijn leven laten lijden. Mijn vader is ook een chaoot en tegelijkertijd erg geordend. Een paradoxaal verschijnsel, maar het chaotische kwam uit zijn hoofd en werd door alcoholisme aangemoedigd, terwijl zijn huis en spullen tot en met zijn kleding perfect geordend was in de kleuren zwart en rood. 

 Voor mijn slagvaardige moeder was het geduld dat het creëren van rust, ruimte en overzicht met zich meebracht een aardige beproeving. Samen met de snelle samenleving, waarin de keuze reuze is en daadkracht en ruimte voor prikkelverwerking een must is was het voor mij lastig om te manoeuvreren en richting te geven. Kleine Tim wilde immers niet op mijn vader lijken en “pietlut” zijn was iets onwelkoms. Ja, wat moest ik dan nog?

Nou, gelukkig ben ik ook een beetje eigenzinnig, kruipt het bloed waar het niet gaan kan en sprak jaren terug de stroming van minimalisme me enorm aan. Bijna alles moest eruit wat me niet meer diende. Zowel spullen als belemmerende overtuigingen. Zelfs een van de gitaren wat een erfstuk van mijn oom was. Minimalisme was voor mij een duidelijke reactie op en het afzetten tegen mijn ouders, maar vooral tegen een onnatuurlijke versie van mezelf. De Ademcoach-opleiding leerde mij al veel over conditionering en de overtuigingen die ik had en hoe ik dit kon loslaten ombuigen tot bekrachtigende ideeën met lichamelijke wijsheid. Maar met het kiezen en afronden van de Professional Organizers Opleiding (erkend door de beroepsvereniging NBPO) in Hoorn kon ik dat weggestopte deel van mij omarmen, accepteren en de vrije ruimte geven om verder te ontwikkelen. Het voelde letterlijk en figuurlijk als thuiskomen.

Inmiddels is de relatie met mijn ouders goed en weet ik dat mijn bewustwordingsproces en er praktisch gehoor aan te geven heeft bijgedragen hieraan. Hoewel mijn huis nu niet meer zo minimalistisch is als het was, beschouw ik het nog steeds als een tempel van rust. Het is een blijvende missie mijn huis tot een plek te maken die me uitnodigt en een positieve energie geeft. In dit kleine en toch ruimtelijke huis kom ik tot mezelf, kan ik verwerken en dankbaar zijn voor wat ik meemaak, maar ook genieten van en zorgen voor de spullen die ik bezit. En als laatste en zeker niet het minste heeft ons opgeruimde huis en de kaders die erbij horen een ontzettend positieve uitwerking op de opvoeding van mijn dochter. Win-win!

Ben jij benieuwd hoe een opgeruimde woning bijdraagt aan jouw levensgemak en geluk? Ik besef me dat het een spannende en dappere stap is om uit te reiken naar me, maar ik geloof dat je met deze stap meer ruimte, tijd en energie terugkrijgt voor dingen die je echt wilt of leuk vindt. Mogelijk is het geruststellend te weten dat ik professionaliteit, zorgvuldigheid en discretie hoog in het vaandel heb staan. Verder volg ik regelmatig opleidingen en cursussen om mijn kennis op peil te houden. Zowel met betrekking tot opruimen, maar ook andere zorg gerelateerde methodieken. Voor onszelf zorgen op allerlei gebieden is iets wat me aan het hart gaat, waar een opgeruimde omgeving een groot onderdeel van is.

Hartelijke groet,

Tim