Wat is (holistisch) opruimcoaching?
Als opruimcoach help ik je rust, ruimte en overzicht aan te brengen in jezelf en je huis. Ik begeleid je bij het maken van keuzes over spullen, documenten en tijd. Staat chaos en rommel garant voor een gevoel van mislukking, geeft het stress, veroorzaken relatieproblemen en bezetten leef- en ademruimte? Dan geeft een opgeruimd huis het tegenovergestelde. Door middel van een of verschillende opruimmethoden help ik je je m.b.t. je huis je eigenwaarde te herstellen en je zult zien. Dit verworven geluk vindt zijn weg naar andere gebieden in je leven en krijgt de ruimte in een opgeruimd huis.
Holistisch opruimcoaching
Holistisch opruimen verhoogt bewustzijn bij een levensveranderende gebeurtenis op verschillende gebieden, zoals op lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Een holistisch organizer erkent, eert en maakt ruimte voor de volledige ervaring van de coachee als die haar/zijn georganiseerde leven opnieuw uitvind tijdens het opruimproces. De huidige omgeving van de coachee zal in dienst staan van zijn/haar huidige wensen, prioriteiten en doelen.
Nuchter bekeken
Dit betekent dat holistisch opruimen voor iedereen is, want het wil niet zeggen dat alle bovengenoemde gebieden aangeraakt (moeten) worden tijdens het opruimproces. Dus als er iets aandacht nodig heeft en je staat ervoor open, kunnen we dat binnen jouw geloofsovertuiging en traditie onderzoeken en eventueel aanmoedigen. Zolang het maar in dienst staat van jouw opruimproces. Dus of je nu gebrand bent op spirituele of persoonlijke ontwikkeling of je nuchter denkt “ja, allemaal leuk en aardig, maar ik wil gewoon mijn huis netjes”, je bent welkom om mijn hulp in te schakelen.
Het is in ieder geval onomstotelijk dat je huis een reflectie van je innerlijke leven en andersom. Daarom kun je tijdens je opruimproces optioneel ook gebruik maken van ademcoaching. Hierover meer op de pagina ‘Ademwerk & opruimcoaching’. Dit is enkel bij behoefte en geen noodzakelijk is iets voor het opruimen van je huis.
Voor wie is opruimcoaching en wat levert het je op?
Voor wie?
- Je ervaart onrust en keuzestress.
- De rommel heeft invloed op je relatie en/of staan sociale contacten in de weg.
- Je krijgt geen rust in je huis, hebt gevoelens van mislukking en/of leeft in het verleden.
- Je hebt teveel spullen en kan geen afscheid nemen van spullen.
- Je ervaart een gebrek aan controle en tijd.
Baten?
- Je weet wat je hebt en weet alles te vinden in een handomdraai (overzicht en controle over je spullen).
- Jouw huis is een tempel van rust, harmonie en geluk.
- Je kan er opladen en leeft met hernieuwde energie en overzicht
- Stellen van prioriteiten
- Organiseren van je taken en het efficiënt en effectief vervullen ervan.
- Je bent in mum van tijd klaar met opruimen, zodat je je met belangrijkere of ervaringen die je eigenlijk graag wil kan bezighouden (grip op je tijd en energie).
Methoden

Ik maak gebruik van verschillende opruimmethodes toegespitst op jouw behoefte. Er is niet altijd behoefte aan een specifieke opruimmethode, dus we kunnen bijvoorbeeld werken met de basismethode, welke uit elementen bestaat die je in verschillende methodes uit Nederland tot Japan vindt. Voorbeelden van zulke elementen zijn een analyse van je huis, focus vaststellen, sorteren en herinrichten. Gericht op locatie of zones in huis. Hierin kunnen dus ook elementen van de hieronder beschreven Konmari-methode voorbij komen.
Met de methode van opruimgoeroe Marie Kondo ruimen we op in categorieën die we in vaste volgorde dienen te doorlopen. Er is veel te vertellen over deze rigoureuze methode, maar kort gezegd komt het erop neer dat je focust op wat je houdt in plaats van wat je wegdoet. Wat je wel wegdoet doe je met hetzelfde bewustzijn, waarbij je ‘dank je wel…’ zegt, daardoor makkelijker loslaat en het moelijk word te vervallen in soortgelijke aankopen. Je ontwikkelt gevoel voor dat wat een ‘spark of joy’ geeft en zo ontdek je de ‘life-changing magic of tidy-ing up’.
Als laatste is er ook de edele zweedse kunst van Döstädning. Letterlijk vertaald ‘death-cleaning’ of wel spullen opruimen voor je doodgaat. Het gebruik is materiële bezittingen ordenen tegen het einde van je leven, maar men ziet in Zweden steeds meer dat je er niet vroeg genoeg mee kan beginnen. In Zweden wordt er doorgaans makkelijker over de dood gesproken dan in Nederland. Het gaat daar om het vieren van je geluk, het helpen reflecteren op je leven, maar ook dankbaar te zijn voor waar je tot dusver bent in dit leven. Door erfstukken te scheiden van de rommel schijnt er ook meer licht op waardevolle herinneringen zegt deze ontroerende en waardevolle methode.